13 Curiozități despre limba engleză

Ești deja familiarizat cu faptul că limba engleză este una dintre cele mai vorbite și cunoscute limbi de pe glob. Dar ai fost vreodată curios să afli detaliile secrete sau amuzante despre această limbă de circulație internațională?

Un lucru pe care trebuie să îl cunoști, este ceea că limba engleză se învață destul de ușor, iar dacă alegi modalitatea potrivită, procesul devine distractiv. În ultimii ani majoritatea persoanelor preferă studiul online, fie individual sau în grup. Astfel, înveți lucruri noi și utile chiar din confortul casei tale.

Învață engleza online și află 13 curiozități mai puțin cunoscute despre limba engleză:

 

1. Limba engleză este cea mai fericită limbă de pe întreg globul. Dovada o reprezintă folosirea cuvântului „happy” (fericit/ă) mai des decât a cuvântului „sad” (trist/ă).

 

2. Oamenii de știință au atestat faptul că „I”, „we”, „two” și „three” sunt cele mai vechi cuvinte englezești. O parte dintre acestea sunt vechi de 40.000 de ani, iar sunetul produs la rostirea lor a fost folosit de toți vorbitorii dialectelor indo-europene. Totodată, cercetătorii afirmă că „one” este mult mai recent, iar „four” arată deja semne ale evoluției avansate ale limbii engleze.

 

3. Limba engleză are în componență câteva cuvinte extrem de lungi și foarte greu de pronunțat.

 

HONORIFICABILITUDINITAS – cel mai lung cuvant din opera celebrului Shakespeare

SUPERCALIFRAGILISTICEXPIALIDOCIOUS – cel mai lung cuvânt inventat (ceva ce poți spune atunci când nu ai nimic de spus sau nu știi ce să spui –„something to say when you have nothing to say” ) rostit de Mary Poppins

ANTIDISESTABLISHMENTARIANISM – cel mai lung cuvânt care nu are legătură cu știința

FLOCCINAUCINIHILIPILIFICATION – cel mai lung neologism care se traduce în nefolositor, lipsit de importanță, puțin (useless/worthless)

PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANOCONIOSIS – cel mai lung cuvânt din limba engleză care se referă la o boală pulmonară rezultată în urma inhalării unor particule fine de praf sau siliciu, în special din zonele cu vulcani activi.

 

 4. ,,The quick brown fox jumps over the lazy dog” este singura expresie din limba engleză care cuprinde toate literele din alfabet. Acest tip de propoziții poartă numele de panagrame sau de propoziții holoalfabetice.

 

5. În anul 2011, cuvântul LOL (laughing out loud) a fost adăugat în Dicționarul Englez Oxford. OED definește LOL a fi o interjecție folosită în comunicarea electronică, menită să atragă atenția asupra unei glume, sau să exprime amuzamentul

 

6. Anumite cuvinte din limba engleză și-au schimbat înțelesul de-a lungul timpului. De exemplu, ,”awful” obișnuia să însemne „inspiring wonder” și era o versiune scurtă a expresiei „full of awe”, iar „nice” era folosit cu sensul de „silly”.

 

7. „Almost” este cel mai lung cuvânt din limba engleză care conține literele în ordinea lor alfabetică.

 

8. Expresia „knuckle down” (a munci sau a învăța din greu) își are originea în jocul marbles, unde participanții obișnuiau să-și pună cotul pe pământ pentru o lovitură reușită.

 

9. 4 este singura cifră care are același număr de litere și în nume: FOUR.

 

10.  Cea mai comună literă din limba engleză este vocala “E”. Conform Dicționarului Englez Oxford, aceasta este folosită în 11% dintre cuvinte pe când, cea mai puțin comuna literă folosită în limba engleză, “Q”, este utilizata în doar 0,19% dintre cuvinte.

 

11. Cea mai scurtă propoziție corectă în limba engleză este “Go!”, iar cea mai scurtă propoziție formată din subiect și predicat este “I am”.

 

12. Nicio cifră sau număr cuprinse între 0 și 999 nu conțin litera A.

 

13. Fiind cea mai vorbită limbă din întreaga lume, engleza adaugă în dicționarul său aproape 4000 de cuvinte noi, anual (aproximativ 2 cuvinte în fiecare oră).

 

Află mai multe despre secretele limbii engleze și cum poți deveni un adevărat cunoscător și vorbitor cu ajutorul unui curs de engleză online oferit de Burlington English.

Este extrem de simplu și de ușor să înveți să scrii în limba engleză, să citești, să traduci și să vorbești engleza fluent.