Care sunt beneficiile consumului de apă caldă?

Apa, fie ea caldă sau rece, îți menține corpul sănătos și hidratat, astfel își poate îndeplini toate funcțiile. Unii oameni susțin însă, că apa fierbinte poate avea beneficii în plus față de apa rece sau cea la temperatura camerei.

Totuși, cele mai multe beneficii ale apei calde pentru sănătate se bazează pe rapoarte anecdotice, deoarece există puține cercetări științifice în domeniu. Acestea fiind spuse, mulți oameni consumă apa caldă pentru că simt că îi ajută, mai ales dacă își încep ziua cu o cană de apa fierbinte, sau o încheie cu ea.

Pentru un plus de sănătate și un pic de vitamina C, încearcă să adaugi câteva picături de zeamă de lămâie în apa fierbinte pentru a face apă cu lămâie. Astfel obții apă alcalină, în mod natural și te bucuri în același timp și de beneficiile apei fierbinți și de beneficiile apei alcaline.

Iată câteva beneficii care să te determine să testezi apa fierbinte, poate chiar și cu puțină lămâie.

1.Poate ameliora congestia nazală

O ceașcă de apă fierbinte creează abur. Ținând o ceașcă de apă fierbinte și inspirând adânc vaporii, te poate ajuta la relaxarea sinusurilor înfundate, drenarea lor și chiar la ameliorarea durerii de cap cauzată de acestea.

2.Poate ajuta digestia

Apa potabilă ajută la menținerea sistemului digestiv în mișcare. Pe măsură ce apa se mișcă prin stomac și intestine, corpul este capabil să elimine deșeurile.

Însă despre apa fierbinte se crede că este deosebit de eficientă pentru activarea sistemului digestiv.

Teoria spune că apa fierbinte poate dizolva alimentele pe care le-ai mâncat,în special când discutăm despre o masă copioasă pe care corpul o digeră cu dificultate.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi acest beneficiu, deși un studiu din 2016 a arătat că apa caldă poate avea efecte favorabile asupra mișcărilor intestinale(peristaltism)  și a expulzării gazelor după operații.

3.Poate îmbunătăți funcția sistemului nervos central

Deshidratarea poate avea efecte negative asupra funcționării sistemului nervos, afectând în cele din urmă starea de spirit și funcția creierului.

Cercetările din 2019 au arătat că apa caldă poate îmbunătăți activitatea sistemului nervos central, precum și starea de spirit. S-a descoperit că apa a stimulat activitatea creierului participanților în timpul sarcinilor solicitante și, de asemenea, a redus anxietatea auto-raportată.

4.Poate ajuta la ameliorarea constipației

Deshidratarea este o cauză frecventă a constipației. În multe cazuri, apa este un mod eficient de ameliorare și prevenire a constipației. Consumul adecvat de apă ajută la înmuierea scaunului și facilitează înaintarea lui.

Consumul regulat de apă fierbinte te poate ajuta să ai un peristaltism optim , ceea ce te va ține la distanță de constipație.

5.Poate reduce nivelul de stres

Deoarece consumul de apă fierbinte ajută la îmbunătățirea funcțiilor sistemului nervos central, s-ar putea să te simți mai puțin anxios dacă o bei așa.

Potrivit unui studiu din 2014, consumul inadecvat de apă a dus la reducerea sentimentelor de liniște, satisfacție și a emoțiilor pozitive.

Așadar, bea suficientă apă încât să te menții hidratat pentru a putea să fii fericit, productiv și relaxat.

Care sunt riscurile?

Consumul de apă prea fierbinte îți poate afecta mucoasa din esofag și chiar îți poate arde papilele gustative.

În general, însă, consumul de apă fierbinte nu are efecte dăunătoare și este sigur de utilizat ca remediu.

Mesaj de încheiere

Deși există puține cercetări asupra beneficiilor apei calde față de cea rece, consumul de apă fierbinte este considerat sigur și poate fi o modalitate bună de a te asigura că ești hidratat pe tot parcursul zilei.