Cum au aparut primii pantofi

Un pantof este o piesa de incaltaminte cu o baza solida din piele, lemn, cauciuc sau plastic, care este intotdeauna atasata de captuseala si serveste in primul rand la protejarea talpii piciorului. Fie adidasi cu tija din fibra sintetica si talpa din cauciuc mulat, fie pantofi cu toc inalt lipiti cu paiete, fie cizme western cu papuci sau pantofi pentru copii colorati vulcanizati, desi arata foarte diferit, aceste modele sunt toate foarte asemanatoare in ceea ce priveste structura lor de baza. Pentru a reprezenta acest lucru, un pantof cu talpa joasa pentru barbati din piele contemporana de inalta calitate este cel mai potrivit pentru aceasta explicatie, deoarece acest tip de pantof are toate caracteristicile necesare relevante pentru incaltaminte atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere al constructiei. Alte modele sunt apoi construite fie in acelasi mod, fie intr-un mod simplificat pe baza acestuia. Foarte putine modele de pantofi (de exemplu, mocasini) difera fundamental.
Ori de cate ori „pantof” este mentionat in general in text, ceea ce se intelege este modelul de baza caracteristic al unui pantof care, din motive culturale si istorice, seamana in prezent mai mult cu un pantof pentru barbati, dar desigur include si incaltamintea pentru femei si pentru copii. Un pantof este format din doua parti principale: partea superioara si partea inferioara.
Partea superioara este adesea formata din mai multe straturi si parti individuale care sunt lipite sau cusute impreuna: captuseala interioara, captuseala intermediara (captuseala intermediara) si captuseala exterioara. Partea superioara exterioara poate avea, de asemenea, diferite ornamente, de exemplu un calcai atasat in jurul zonei calcaiului pentru a stabiliza si ghida in continuare piciorul. Partea superioara exterioara este impartita in diferite zone, vamp cu clapa (limba) in fata si sferturi laterale in spate.
In functie de model, partea inferioara este formata din cel putin o talpa (exemplu: mocasin) sau, ca si in cazul unui pantof cu talpa joasa din piele tipic, o talpa interioara (brant) plus o talpa exterioara atasata acesteia. In functie de design, pot exista si talpi intermediare intre brant si talpa, cum ar fi la pantofii sport. Sau brantul este acoperit de o talpa suplimentara (de marca) sau de brant detasabil. Daca talpa nu este din piele, de obicei are un profil mai mult sau mai putin adanc. Zona calcaiului prezinta adesea o inaltime a fundului pantofului, calcaiul.
Pe langa functia pura de protectie si functia de moda, care este, de asemenea, importanta pentru multi purtatori, pantoful a avut intotdeauna ceva de-a face cu statutul social sau afilierea de grup a purtatorului. In Egiptul Antic, doar faraonilor li se permitea sa poarte sandale din aur sau argint si doar inaltii functionari si preoti aveau voie sa poarte sandale. Oamenii mergeau desculti. La grecii antici, 700 i.Hr. A emis o ordonanta care reglementeaza folosirea bijuteriilor pe sandale. In Imperiul Roman existau si reglementari clare cu privire la cine avea voie sa poarte ce incaltaminte si cum sunt decorate. In Evul Mediu lungimea degetului de la pantofii ascutiti moderni de atunci spunea ceva despre apartenenta la un anumit statut.
In prezent poti gasi nenumarate modele de pantofi dama din care sa ii alegi pe cei potriviti pentru tine. In trecut, erau cateva modele si puteai vedea foarte multe persoane care poarta acelasi tip de pantofi. Acum originalitatea este cea mai buna solutie si de aceea toate femeile se straduiesc sa cumpere pantofi de buna calitate care sa nu semene cu altii pe care i-au mai vazut. Daca in trecut se purta sa ai pantofi la fel cu ai celei mai bune prietene, acum nu mai este cazul si totul merge pe creativitate.