De ce sa faci reparatii cu piese de calitate?

De fiecare data cand mergi la un service, primesti sfatul sa faci reparatii cu piese de calitate. Nu este o noutate si nu aduce nimic nou in strategia de intretinere a vehiculelor. Oare o fi  chiar atat de mare diferenta dintre reparatiile cu piese de schimb de slaba calitate si cele de buna calitate? Acest articol doreste sa raspunda la aceasta intrebare.

Abordari si strategii de reparatii

Fiecare firma care detine un vehicul are propria strategie de intretinere. Sunt care fac reparatii de intretinere regulata la vehicule, altii insa merg la service doar cand cutitul ajunge la os si vehiculul nu mai poate circula.

Intre aceste doua abordari sunt toti proprietarii de vehicule, unii sunt mai constiinciosi si fac reparatii tot timpul iar altii mai delasatori.

Exact la fel se imparte si la modul de alegere a pieselor de schimb pentru reparatii. Unii investesc sume mari in calitatea pieselor, altii prefera piesele ieftine sau chiar pe cele de la dezmembrari.

Sa luam de exemplu repararea cutiei de viteze a unui vehicul, un mecanism fara de care acesta nu se poate deplasa. Daca se strica cutia de viteze, de multe ori vehiculul ramane imobilizat.

Indiferent de tipul vehiculului, reparatiile si piesele sunt destul de costisitoare. Totusi cand intram in zona camioanelor, vedem o crestere semnificativa de preturi. Reparatia unei cutii cu piese de calitate noi, il poate costa pe proprietar mii de euro.

Este adevarat ca si veniturile aduse de un camion sunt substantiale si acopera aceste cheltuieli. Totusi de multe ori vedem proprietari de camioane care incearca sa reduca din cheltuieli reducand costurile vehiculului.

Este posibil ca pentru o firma mica care face doar transporturi locale si nu are venituri substantiale din transport, costurile unor piese noi de calitate pot fi mari, de aceea sunt unii care aleg sa utilizeze la reparatii piese la mana a doua sau de slaba calitate.

Ce castigi si ce pierzi daca alegi piese de slaba calitate?

In primul rand, poti reduce cheltuielile de reparatie si economisesti bani pentru firma. Pentru o perioada scurta, aceasta strategie chiar poate parea viabila. Repari cu piese auto ieftine si lucrezi in continuare sa mai faci bani. Intrebarea este, cat timp o sa tina reparatia?

Daca ai noroc tine o perioada pana faci mai multi bani sa mai faci inca o reparatie. Si asa mai departe. Din pacate sa mizezi pe noroc, nu este o strategie buna.

Riscul este mare ca sa apara o defectiune la piesele aferente, ceea ce inseamna din nou cheltuieli de reparatii. Ceea ce s-a economisit la prima reparatie, se consuma la urmatoarea.

Sa nu mai vorbim de pierderile suferite din cauza ca vehiculul nu poate lucra fiind la reparat. O saptamana de repaus inseamna undeva un sfert din venitul vehiculului pe o luna.

Ce castigi daca faci reparatii cu piese de calitate?

Sunt foarte multe avantaje care sustin ideea folosirii unor piese cutii viteze de calitate. Bineinteles ca cea mai buna solutie este ca pe langa piese de calitate sa faci reparatia la un service autorizat. Uite de ce …

  • Din start ai certitudinea ca piesele sunt rezistente la uzura. Orice piesa auto de calitate daca este montata intr-un service autorizat, stii ca a fost montata corespunzator si va functiona mult timp dupa montare.
  • Ai garantie la piesa. Orice piesa de schimb este garantata doar in cazul in care este montata la un service autorizat.
  •  Reparatia va tine mai mult timp deci nu vei avea mai multe perioade lungi de repaus pentru reparatii. Odata reparata, functioneaza fara probleme.

Ce piese de schimb pot fi numite de calitate? In primul rand piesele de schimb originale si o parte din cele after market. Nu toate piesele de schimb after market au aceeasi calitate, unele sunt la nivelul pieselor originale iar altele sunt mult sub nivelul acestora.

Orice mecanic de cutii viteze iti poate recomanda furnizorul de piese cu care lucreaza si in care are incredere. Din experienta ei stiu care sunt piesele care tin si care sunt de slaba calitate.