Diferenta dintre artrita si reumatism?

„Reumatism” nu este un termen medical, dar multi oameni il folosesc informal pentru a descrie simptome similare cu cele ale artritei. Oamenii folosesc adesea termenii reumatism si artrita pentru a descrie o varietate de simptome, cum ar fi durerea articulara si inflamatia. Aici, clarificam ce definesc oamenii prin „reumatism” si exploram doua afectiuni care pot provoca dureri articulare: osteoartrita si artrita reumatoida. Mentionam inca de la inceput faptul ca tratamentele pentru astfel de probleme sunt combinate si de cele mai multe ori implica si terapii balneare, asa cum sunt cele oferite de cazare-caciulata.ro.

Cele mai frecvente simptome ale reumatismului sunt rigiditatea si durerea in partea inferioara a spatelui. „ Artrita ” este un termen umbrela pentru mai mult de 100 de afectiuni de sanatate care provoaca dureri sau leziuni articulare. Osteoartrita este cel mai frecvent tip – mai mult de32,5 milioane de oamenii din Statele Unite o au. Artrita reumatoida afecteaza peste 1,3 milioane de oameni din tara.Reumatismul este un termen pe care oamenii il foloseau adesea in trecut pentru a descrie durerea si alte simptome care afecteaza muschii si articulatiile.

Profesionistii din domeniul sanatatii nu folosesc acest termen, dar ii folosesc pe unul similar, cum ar fi „reumatoid” si „reumatologie”. Reumatologii sunt medici specializati in tratarea bolilor articulatiilor si tesuturilor conjunctive. Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna inflamatorie care duce la umflarea articulatiilor. De asemenea, poate provoca febra si alte simptome.

Cand oamenii folosesc cuvantul „reumatism”, deseori se refera la artrita reumatoida. Cand oamenii folosesc cuvantul „artrita”, uneori se refera la osteoartrita.

Artrita inseamna literal „inflamatie articulara”. Este, de asemenea, un termen colectiv pentru o familie complexa de tulburari musculo-scheletice care includemai mult de 100 de boli si alte afectiuni de sanatate.

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) estimeaza ca mai mult de54 de milioane de adulti din SUA au artrita. Aceasta reprezinta 23% din populatia adulta.

Artrita afecteaza adesea persoanele in varsta, dar se poate dezvolta la orice varsta. De fapt, 60% din cazurile de artrita afecteaza persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani, estimeaza CDC. Artrita juvenila (JA), cunoscuta si sub numele de boala reumatica pediatrica, afecteaza aproximativ 300.000 de copii din tara. JA nu este o afectiune bine definita, dar de obicei implica inflamatie si factori autoimuni.

Ce este osteoartrita?

Aceasta rezulta din uzura articulatiilor. Simptomele se dezvolta de obicei treptat si includ:

  • durere
  • rigiditate
  • durere
  • umflatura
  • mobilitate redusa

Cartilajul protejeaza si amortizeaza articulatiile, impiedicand frecarea oaselor unele de altele. Osteoartrita duce la deteriorarea si pierderea cartilajului, ceea ce duce la frecare dureroasa. Se pot dezvolta si cresteri numite pinteni ososi, crescand disconfortul.

Osteoartrita poate rezulta din suprasolicitarea unei articulatii, din cauza muncii sau a unei activitati sportive, de exemplu. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte aceasta afectiune, mai ales dupa ce implinesc 50 de ani.

Alti factori care cresc riscul de osteoartrita includ:

  • folosirea excesiva a unei articulatii, din cauza miscarilor repetitive
  • varsta mai inaintata
  • obezitatea, care pune stres asupra articulatiilor
  • factori genetici, care pot include un membru din familie cu osteoartrita