Dimensiunea rotii – cum se aleg corect jantele pentur masina ta?

In momentul in care vrei sa iti cumperi jante noi, daca nu stii ce sa alegi si cum sa interpretezi informatiile de pe jantele tale, cel mai bine este sa mergi intr-un service in care sa ceri indicatii pentru a intelege modul corect de a alege jantele pentru masina ta. Cumpara cele mai bune jante si alege mereu materiale de calitate, astfel incat sa nu existe riscul ca acestea sa se strice repede.

Mai intai sa ne explicam caracteristica lor cea mai comuna, dimensiunea, care este urmata de notatia de tip 7×14 . Numarul 7 se refera la distanta (masurata in inci) intre marginile jantei, unde janta „apasa” si nu la latimea totala a jantei, care este mai mare. In timp ce numarul 14 descrie diametrul jantei asa cum se arata in figura urmatoare:

PCD (Pitch Circle Diameter)

Incepand cu evidentul, trebuie sa tinem cont de numarul de suruburi pe care le primeste fiecare janta. Inteles, nu este posibil sa combinati o janta cu 4 suruburi cu un cadru pentru 5 suruburi. Cadrul este punctul in care janta este insurubata si este in esenta legatura de legatura intre janta si masina. De asemenea, pe langa numarul de gauri mentionate mai sus, trebuie luata in considerare distanta dintre ele, astfel incat janta sa poata fi insurubata.

Decalaj

Distanta in mm intre axele verticale prezentate este considerata cruciala. Aceasta caracteristica determina comportamentul suspensiei si alinierea volanului.

Greutate

Greutatea jantei este foarte importanta pentru comportamentul rutier al masinii noastre, deoarece este singura greutate care nu este sustinuta de suspensie, ci „atarna” de ea . Reducerea greutatii ne va oferi un comportament rutier mai bun, ajutand la raspunsul imediat al suspensiei la neregulile rutiere, rezultand o tractiune mai buna a masinii.

Material de constructii

Materialul de constructie al jantei este important, deoarece este legat atat de greutatea sa, cat si de durabilitatea sa . Majoritatea rotilor sunt acum fabricate din aluminiu usor, oferind masinii o reducere a greutatii si o absorbtie mai mare a socurilor. Spre deosebire de alte materiale de constructie, aluminiul datorita elasticitatii sale este mai vulnerabil la denivelarile de pe trotuare si gropi, astfel incat rotile se deformeaza mai usor. Magneziul este unul dintre cele mai bune materiale pentru fabricarea rotilor, deoarece ofera o durabilitate mai mare, este mai usor, dar pretul sau este mai mare in comparatie cu alte materiale.

Ce faci cand jantele se stramba?

Din cauza drumurilor proaste, riscul ca jantele tale sa se strambe este tot mai mare si noi iti recomandam sa alegi in acest sens variante care sa te ajute sa le recuperezi. Poti apela oricand la roluire jante atunci cand vrei sa te asiguri ca jantele tale raman in stare perfecta de functionare. Jantele strambe pot pune in pericol anvelopele si cu siguranta nu iti doresti asta.

Vestea buna este ca atunci cand jantele tale sunt strambe si iti desumfla cauciucurile poti apela oricand la o vulcanizare mobila non stop care sa te jute sa fii din nou in stare optima pentru drum.