Alegerea adezivului pentru asigurarea filetelor Loctite în funcție de culoare

Informații generale

Loctite este un adeziv de înaltă performanță utilizat la o mare varietate de aplicații, de la întreținerea automobilelor până la repararea aparatelor casnice obișnuite. Cel mai adesea se folosește în asigurarea filetelor de înșurubare, dar în general, în orice aplicație de fixare a două elemente metalice. 

Adezivii Loctite au apărut acum cincizeci de ani și au revoluționat piața adezivilor, oferind soluția pentru asigurarea filetelor, cu ajutorul unui adeziv lichid. 

În trecut, fixarea se efectua mecanic și nu garanta rezultate la vibrații. Adezivul Loctite asigură fixarea elementelor și nu cedează la vibrații și șocuri. Odată sigilate, treaba e terminată. În funcție de gradul de intensitate a adezivului ales, se poate demonta prin utilizarea unui tratament termic sau a uneltelor de mână.

În funcție de gradul de rezistență, flacoanele sunt prevăzute cu diferite coduri de numere și patru coduri diferite de culoare. Aceste coduri sunt valabile atât la adezivii Loctite în formă lichidă, cât și la cei sub formă de stick.

Mai jos vă explicăm prin ce se deosebesc ambalajele cu diferitele marcaje de culoare și la ce aplicații sunt potrivite fiecare.

Loctite mov: rezistență scăzută

Gradul scăzut de rezistență este perfect pentru elementele de fixare mai mici de 6 mm. Este potrivit pentru toate ansamblele filetate metalice, mai ales pentru metalele cu rezistență mai mică, predispuse la casare, cum ar fi aluminiul. Rezistența scăzută permite demontarea cu ajutorul uneltelor și reglarea șuruburilor. Loctite mov se folosește des la fixarea șuruburilor de calibrare sau la contoare. Timpul necesar pentru întărirea completă este de aproximativ 24 ore.

Loctite albastru: rezistență medie

Adezivul Loctite albastru are o rezistență medie, fiind potrivit pentru toate ansamblele filetate metalice. Având o utilizare generală, este ideal pentru mașini-unelte și prese, pompe și compresoare sau cutii de viteze. Acest grad de rezistență este perfect pentru elementele de fixare de până la 20 mm. Loctite albastru rezistă la contaminări minore cu uleiuri industriale. Chiar dacă are o rezistență medie, permite totuși demontarea cu unelte, iar timpul necesar pentru întărirea completă este de aproximativ 24 ore, la fel ca la Loctite mov.

Loctite roșu: grad mare de rezistență

Loctite roșu are grad de rezistență între mediu și mare, cu utilizare generală, și luminează fluorescent când este expus la lumina UV, pentru a permite controlul și monitorizarea calității. La fel ca ceilalți adezivi Loctite enumerați mai sus, este potrivit pentru toate ansamblele filetate metalice. Loctite roșu este rezistent la contaminări minore cu uleiuri industriale și este ideal pentru proiectele de asamblare permanentă. Se folosește cu succes la echipamentele grele, șuruburile de suspensie, suporții pentru motor și pompe, precum și șuruburile și știfturile capacului de rulment. Loctite roșu asigură orice filetare a elementelor cu diametrul de până la 27 mm și mai mare.

Loctite verde: fixare prin penetrare

Cel mai înalt grad de rezistență îl are Loctite verde, care este un adeziv fluorescent, de culoare verde închis. Datorită capilarității și a vâscozității scăzute, Loctite verde funcționează cel mai bine între filetele conectate. Un beneficiu important al acestui grad de rezistență este că nu este necesară demontarea înainte de aplicarea adezivului. Funcționează bine și cu elementele de fixare tratate cu ulei. Dezasamblarea elementelor fixate cu Loctite verde poate necesita căldură localizată (260℃), pe lângă unelte. Este potrivit pentru elementele de fixare preasamblate, conectori electrici sau carburatoare. Loctite verde este alegerea potrivită pentru filetarea elementelor cu diametrul de până la 14 mm.