Credit de nevoi personale de la IFN-uri

Creditele de nevoi personale sunt cele mai utilizate tipuri de credite, fiindca sunt usor de accesat, sunt pe perioada scurta si au dobanda accesibila.

Acestea sunt oferite atat de banci, cat si de IFN-uri. Bancile vin, de obicei, cu o dobanda mai buna decat IFN-urile cand vine vorba de credite de nevoi personale. Cu toate acestea, nu toti dintre noi putem aplica pentru un credit de nevoi personale la o banca traditionala.

Cei care au deja credite ipotecare, au datorii la ANAF sau apar cu istoric negativ in Biroul de Credit trebuie sa se orienteze catre credite rapide fara verificare ANAF oferite de IFN-uri.

Cu ce este diferit un credit de nevoi personale de la IFN fata de unul bancar?

Dobanda

In general, dobanda este mai mare la IFN-uri. Dar noi vom vedea inca de la inceput cat de mare este dobanda si daca ne convine sa facem acest imprumut.

La anumite IFN-uri poate exista si dobanda 0%. Dar asta doar in cazul in care dorim o suma mai mica cu o perioada mai scurta de rambursare. Credit7 ofera dobanda 0% daca se ramburseaza creditul in maxim 15 zile. VivaCredit ofera doabnda 0% daca suma imprumutata este mai mica de 5000 Lei si se returneaza banii in maxim 30 de zile. CreditFix ofera dobanda 0% pentru primul imprumut pana in 3000 Lei. Astfel, daca ne documentam suficient gasim solutii bune de creditare si la IFN-uri.

Acordare rapida

Creditele de la IFN-uri sunt cunoscute sub denumirea de „credite rapide„, adica sunt acordate rapid, fara prea multe verificari la ANAF sau la Biroul de Credit. Adica poti primi banii in aceeazi zi cand ai aplicat, in functie de IFN, chiar si in cateva minute.

Perioada de rambursare

Perioada de rambursare este, in general, mai scurta la IFN-uri fata de banci. Cu toate acestea, sunt IFN-uri care acorda atat credite rapide pe termen scurt(maxim 30 zile), cat si IFN-uri care acorda credite de nevoi personale pe termen lung(pana la 60 luni). Aici gasiti o lista cu cele mai rentabile IFN-uri cu perioade diferite de rambursare.

Taxe penalizatoare

Spre deosebire de banci, IFN-uri practica taxe penalizatoare mai mari. Tocmai din acest motiv se ajunge sa se plateasca catre IFN-uri sume de 3 ori mai mari decat cele imprumutate. Majoritatea dintre noi avem un prieten sau o cunostinta care a patit sa fie sunat de firme de recuperare sau de catre IFN pentru a plati sume mult mai mari decat cea imprumutata. Cu alte cuvinte, este riscant sa nu platesti ratele la IFN la timp fiindca vei fi taxat suplimentar foarte mult. Pentru o buna colaborare trebuie sa respecti contractul. Ceea ce mi se pare total normal.

Concluzie

Chiar daca la prima vedere ne sperie gandul sa facem un credit IFN, analizand piata veti descoperi ca unele institutii financiare nebancare au oferte foarte bune de creditare. Cei care au datorii mari la IFN-uri sau cei care au ajuns sa plateasca triplu fata de suma imprumutata au ajuns in respectiva situatie fiindca nu au mai platit ratele la timp si s-au tot adaugat taxe penalizatoare. Altfel, daca respectam contractul, atunci nu vom avea de platit decat ce este scris in contract.