Cum alegi cel mai bun ulei de motor recomandat de producatorii de echipamente originale?

Numeroasele variante de uleiuri de motor si diferitele vascozitati disponibile pot induce rapid ingreunarea luarii unei decizii privind alegerea celui potrivit. Deci, de unde stii care ulei de masina este potrivit pentru vehiculul tau?

Pentru a gasi care ulei de masina este potrivit pentru vehiculul tau, poti consulta si manualul proprietarului vehiculului. In interiorul sau, vei gasi recomandarea uleiului de motor pentru producatorul de echipamente originale (OEM). Cauta cateva puncte cheie:

  • Vascozitatea uleiului de motor
  • Performanta sau specificatiile industriei pe care trebuie sa le indeplineasca

OEM va recomanda un ulei de motor cu o vascozitate specificata, care indeplineste performanta adecvata sau specificatiile din industrie. De exemplu, OEM iti poate spune sa utilizezi un ulei de motor Shell Helix 0W, care indeplineste specificatia API SP sau echivalent.

Atunci cand alegi un ulei pentru masina ta, utilizeaza cel putin un ulei care respecta aceste doua metode de selectare. Iar daca nu esti in masura sa iei o hotarare, poti contacta compania Elgeka- Ferfelis, distribuitor autorizat Shell Lubricants, pentru a-ti oferi asistenta tehnica si suport logistic.

De ce este atat de importanta vascozitatea?

Vascozitatea se refera la rezistenta fluidului la curgere. Cu cat vascozitatea este mai mare, cu atat curge mai incet. Mierea, de exemplu, are o vascozitate mai mare decat apa. Vascozitatea este cea mai importanta proprietate a uleiului de motor. Motorul a fost construit pentru a utiliza un ulei de motor cu o vascozitate specifica. Astazi, 0W-30 este cea mai recomandata vascozitate a uleiului.

Uleiul se ingroasa cand este rece (vascozitatea acestuia creste). Alternativ, se subtiaza cand este fierbinte (vascozitatea scade). Daca utilizezi un ulei care se ingroasa prea mult la frig, acesta nu va circula la fel de usor pe motor, ducand la uzura. Daca utilizezi un ulei care se subtiaza prea mult atunci cand este fierbinte, acesta nu reuseste sa mentina componentele metalice ale motorului separate in timpul functionarii, ceea ce duce la uzura.

Poti vedea importanta utilizarii vascozitatii corecte a uleiului in masina. De aceea este intotdeauna imprimat clar pe eticheta produsului.

Ar trebui sa retii ca OEM iti permite sa utilizezi diferite vascozitati ale uleiului in functie de conditiile ambientale. De exemplu, poti folosi ulei de motor 5W-30 in timpul iernii si poti trece la 10W-30 vara. Acest lucru se datoreaza faptului ca, asa cum s-a mentionat, uleiurile cu vascozitate mai mica curg mai bine cand este frig si sunt ideale pentru porniri mai usoare si o protectie mai buna la pornire.

Specificatii privind uleiul de motor

Aceasta reprezinta specificatii industriale si de performanta. Desi confuz, specificatiile uleiului de motor sunt acolo pentru a te ajuta sa alegi uleiul potrivit pentru masina ta.

Este un set de cerinte minime de performanta pe care trebuie sa le demonstreze uleiul intr-o serie de teste din industrie. Aceste teste masoara consumul de ulei, formarea depozitelor, capacitatea uleiului de a curge in conditii sub zero grade si multe altele.

API, care lucreaza cu diferiti producatori de automobile, determina nivelul minim de performanta pe care uleiul trebuie sa il demonstreze pentru ca producatorul de ulei sa le recomande uleiurile pentru cea mai recenta specificatie API. La randul sau, OEM recomanda adesea in manualul proprietarului utilizarea unui ulei care indeplineste cele mai recente specificatii API sau echivalent.

Acest lucru te asigura ca uleiul pe care il utilizezi indeplineste, cel putin, un nivel minim de performanta pe care API il considera adecvat pentru a-ti proteja motorul.