Gradina – o camera in aer liber.

Ti-ai cumparat deja casa la care ai visat atat? Foarte posibil casa ta are si o gradina, mai mica sau mai mare. Iar daca ai grija de ea si o amenajezi, aceasta poate functiona ca o camera in aer liber unde te poti relaxa.

Daca insa planuiesti sa iti construiesti singur casa de la zero, cel mai bine ar fi sa proiectezi si gradina in paralel. Trebuie tinut cont de alinierea terasei, locurile unde vor fi asezate scaunele. De asemenea, daca te pasioneaza bricolajul, probabil vei construi si una sau doua dependinte in gradina, precum o magazie sau un sopron in care sa iti poti depozita sculele si ustensilele.

In eventualitatea in care exista copaci pe proprietate, acestia trebuie inclusi in procesul de planificare. In acest caz, copacii ajunsi la maturitate sunt un mare plus avand in vedere ca ei pot oferi umbra, atat de necesara in perioadele caniculare, si, poate cel mai important aspect, te ajuta sa respiri aer curat generand oxigen. Un alt aspect important de care ar trebui sa tii seama neaparat este pozitia soarelui. In functie de traiectoria acestuia si de planurile tale in legatura cu gradina, poti sa planifici cu atentie, astfel incat sa nu ai surprize cand totul va fi finalizat. In functie de preferinte poti gasi mai multe modele de case de vanzare in care sa iti faci o gradina.

 

Ideal ar fi sa tii cont si de stilul casei atunci cand vine vorba de proiectarea gradinii. Si asta fiindca gradina va fi o continuare a casei, si cel mai bine ar fi sa existe o armonie stilistica intre cele doua entitati. Unui stil arhitectural romantic ar trebui sa ii corespunda o gradina facuta in stil romantic. Acelasi principiu se aplica si daca proprietatea este gandita in stil modern, gradina ar fi ideal sa fie aranjata respectand acelasi principiu.

O poti face intotdeauna mai atragatoare decat pare. Chiar daca gradina este destul de mica, sugestiile includ multe elemente importante ale acesteia, pe care tu poti s-o amenajezi astfel incat sa petreci mult timp in afara casei: gazon, saltele, un copac, scaune suplimentare si eventual un aranjament cu apa.

Gazonul poate fi conectat direct la terasa larga si poate fi traversat pe placi in trei trepte. Acestea leaga poarta gradinii de o zona de relaxare. In centrul gradinii, poti amenaja o mica insula alcatuita din pietricele si bolovani din care tasneste apa. Deci poti aranja totul pentru a avea si o fantana arteziana care ii va delecta pe prietenii tai, atunci cand vor veni in vizita. In restul zonelor poti amenaja covor de flori.

Aranjamentele florale pot fi configurate in fel si chip intr-o gradina. Insa ideal ar fi sa alegeti flori de culori deschise. Preferabil nuante de roz, pastel si alb. Pe acest fond superb, pot infrumuseta peisajul arbustii, plantele perene, iarba si florile cu bulb – zambilele crinii si lalelele fiind optiunile cele mai dorite de proprietari, atunci cand vine vorba despre amenajarea gradinii.