Cum iti alegi in 2021 drujba pentru acasa. Electrica vs Benzina

Daca discutam de perioada anilor trecuti drujbele comercializate erau dotate doar cu motor in doi timpi. Cu toate acestea, tehnologia a avansat la foarte mult iar aparitia bateriei de litiu a facut ca diversificarea sa aiba loc in toate domeniile tehnologice implicit in dezvoltarea drujbelor.

Ambele tipuri de drujbe au propriile avatantaje, care pot fi preferate de unii utilizatori mai mult decat ceilalti.

Care este diferenta dintre o drujba pe benzina si o drujba electrica sau cu baterie?

Daca discutam despre utilizare la baza, atat drujba pe benzina cat si drujba electrica ofera aceeasi functionalitate. Daca ne uitam asupra componentelor acestora sunt alcatuite dintr-un motor, unelte de actionare, lama si lant. Diferentele majore constau in motor si efectul sau asupra utilizabilitatii si functionarii zilnice. Ambele pot avea suficienta putere si cuplu pentru a taia lemnul cel mai dur.

Drujba electrica – Este silentioasa si porneste printr-o simpla apasare de buton, nu emite gaze de esapament si poate functiona ore in sir atunci cand este conectata la o sursa electrica. De asemenea sunt echipamente mult mai usoare, echilibrate facandu-le ideale atat pentru lucratorii forestieri cat si pentru utilizatorii casnici.

Drujba pe benzina – Piata de drujbe pe benzina a evoluat constant. Acestea sunt acum mult mai usor de pornit cu mai multa putere si functioneaza atata timp cat sunt alimentate cu combustibil uneori fiind mult mai ieftine decat o drujba cu acumulator.

Un fierastrau cu lant cu acumulator este mult mai usoar, agila si bine echilibrata. Se poate manevra mult mai usor fata de o drujba pe benzina. Daca doriti sa o utilizati in zonele urbane poluarea fonica nu mai este un motiv de ingrijorare.

O drujba pe benzina in schimb ofera mai multa putere. Pentru frunzis gros si ramuri care trebuiesc taiate o drujba pe benzina cu o capacitate de maxim 35cc va face lucrurile rapid. Daca in schimb aveti nevoie sa taiati copaci, lemne groase drujba ar trebui sa aiba capacitatea de peste 50cc. Majoritatea oamenilor considera ca acest lucru este suficient pentru nevoile lor din gospodaria proprie. Acestea pot fi utilizate si pentru taierea copacilor din padure. Desigur ca acestea necesita si transportarea combustibilului necesar functionarii atat benzina cat si ulei pentru ungere.

Trebuie sa va spunem de la inceput ca drujba electrica sau drujba cu baterii este foarte utila pentru taierea ramurilor de dimensiuni mici si mijlocii, dar pot fi utilizate fara probleme chiar si pentru bustenii mai grosi. Problema acestora este legata de sursa de energie electrica trebuie sa fie aproape pentru drujba electrica cat si de autonomia bateriei pentru drujbele  cu acumulator.

In schimb drujba pe benzina poate fi utilizata oriunde, fiind eficiente in diferite utilizari. Drujbele pe benzina pot fi utilizate si acestea pentru curatarea copacilor, taierea lemnelor pentru acasa. Avand mai multa putere o drujba pe benzina va realiza treaba intr-un timp mult mai scurt.