Faimosul lubrifiant multifunctional WD40

wd40

De cele mai multe ori, puteti gasi o cutie de WD-40 in cutia de instrumente, in gospodarie sau in garajul cuiva. Dezvoltat initial pentru armata, este acum folosit pentru sute de reparatii DIY, de la curatarea ruginii pana la indepartarea petelor de vopsea. Cand cautati online, veti vedea oameni care recomanda WD-40 ca lubrifiant.

Ce este WD-40?

WD-40 este un produs multifunctional care este folosit in mod obisnuit pentru a indeparta coroziunea, a preveni rugina si a dezlipi tot felul de lucruri. O parte din versatilitatea sa este ca este sigur de utilizat pe metal, cauciuc, lemn si majoritatea materialelor plastice.

Ambalajul standard este un spray metalic cu un gaz propulsor, dar vine si intr-o versiune fara aerosoli . In prezent, compania WD-40 vinde o varietate de produse sub numele lor de marca WD-40.  Poti vedea aici pret WD40.

Ce inseamna „WD-40”?

WD-40 reprezinta  deplasarea apei, formula a 40 -a. A fost dezvoltat initial pentru a indeparta apa din pielea exterioara a rachetelor Atlas pentru a preveni rugina si coroziunea. Au fost necesare 40 de incercari pentru a ajunge la o formula de succes.

Ar trebui sa utilizati WD-40 ca lubrifiant?

Desi lubifiant WD40 are unele proprietati de lubrifiere, nu este un lubrifiant bun si nu ar trebui utilizat in acest scop . Folosirea lui pe orice are nevoie de lubrifiere adecvata (lanturi de biciclete, benzi de alergare, usi de garaj etc.) nu va va oferi rezultatele dorite. Motivul principal pentru aceasta este ca doar o fractiune din WD-40 este alcatuita din lubrifianti. Si acestia sunt doar lubrifianti minerali usori, nepotriviti pentru orice frecare sau caldura serioasa.

Restul produsului este alcatuit din compusi care ajuta la penetrare. Acestia au si proprietati lubrifiante, dar pentru ca sunt compusi volatili care se evapora in timp, efectul lor nu dureaza. In plus, atat aplicarea WD-40, cat si componentele sale de evaporare dizolva si inlocuiesc lubrifiantii existenti, cum ar fi grasimea de litiu sau grafitul.

Ce se intampla daca il folositi pentru a lubrifia?

In primul rand, WD-40 slabeste rugina si coroziunea, ceea ce face bine. Pentru o vreme, partile pe care ati aplicat produsul se vor misca mai lin decat inainte.

Dupa ce compusii volatili s-au evaporat, totusi, partile in miscare vor incepe sa se prinda din nou. Paf, murdarie si particule incep sa se acumuleze pe WD-40 ramas si veti fi in aceeasi pozitie sau mai proasta decat ati inceput.

In situatii cu cerinte extrem de scazute, cum ar fi balamalele usilor de interior, WD-40 lubrifiaza pentru o perioada. Dar pe piesele care se misca cu mai multa frecare, viteza sau caldura, se va opri lubrifierea corect in cel mai scurt timp. Acelasi lucru este valabil si pentru aplicatiile in aer liber, unde expunerea la elemente devine relevanta.

Pe lanturile de biciclete, de exemplu, va puteti astepta sa trebuiasca sa aplicati din nou WD-40 dupa fiecare 10-20 de mile de mers pentru a mentine lubrifierea.

Atunci de ce este atat de des recomandat ca lubrifiant?

In primul rand, WD-40 face lucrurile sa se miste din nou silentios. Multi presupun ca acest lucru se datoreaza faptului ca produsul lubrifiaza suprafetele care sunt in contact unele cu altele. De fapt, acest lucru se datoreaza mai mult proprietatilor sale de solvent. WD-40 dizolva si indeparteaza rugina, murdaria si alte elemente care fac piesele sa scartaie si sa se blocheze.