Functionalitatea ghetelor si avantajele talpii acestora

Pentru multi oameni, talpa joaca un rol subordonat atunci cand aleg pantofi noi. Poate face o mare diferenta nu doar vizual, ci mai ales in ceea ce priveste confortul. Materialele folosite, forma talpii pantofului si alti factori determina in mare masura proprietatile pantofului – de exemplu atunci cand se merge pe poteci inghetate sau neasfaltate in timp ce se face jogging, atunci cand o persoana sta in picioare pentru perioade lungi de timp si in multe alte situatii. Prin urmare, ar trebui avute cunostinte de baza despre talpa pantofului, materialele, formele si functiile acesteia pentru a face cea mai buna alegere posibila in viitor.

Din punct de vedere vizua , exista deja diferente mari intre talpi. De exemplu, vin in culori diferite. De cele mai multe ori, talpa este conceputa in mod intentionat pentru a fi discreta, astfel incat sa se incadreze in imaginea de ansamblu, dar exista si pantofi unde se doreste sa iasa in evidenta. Cel mai proeminent exemplu in acest sens sunt talpile rosii ale marcii Louboutin. In plus, talpa poate atrage atentia cu forma sa. Exista talpi groase cu platforma, pantofi cu toc in multe variante diferite sau talpi de pantofi intermitente cu lumini LED.

Exista insa si diferente mari in ceea ce priveste „valorile interioare” ale talpilor de pantofi, desi acestea nu sunt evidente la prima vedere. Tehnologiile inovatoare sunt adesea folosite in pantofii moderni , care ar trebui sa sprijine scopul respectiv al modelului in cel mai bun mod posibil. De exemplu, exista incaltaminte speciala pentru jogging, talpi ortopedice pentru a compensa alinierea gresita, talpi respirabile pentru zilele deosebit de caniculare, ghete dama sau ghete barbatesti si multe alte caracteristici speciale care sunt menite sa maximizeze confortul si functionalitatea purtatorului. In zilele de azi exista numeroase tipuri de talpi, motiv pentru care nu trebuie acordata atentie doar aspectului atunci cand sunt cumparate, ci si caracteristicilor acestora.

Pentru a putea evalua mai bine „valorile interioare” ale talpilor, este important sa se inteleaga functia talpii pantofului. Pentru ca aceasta nu este doar in scop vizual, ci are o mare influenta asupra posibilelor utilizari, confortului si multe alte caracteristici ale pantofilor respectivi. Deoarece talpa indeplineste urmatoarele functii de baza:

  • Protectia impotriva influentelor mediului:

Frig, umezeala, caldura, gheata – exista multe scenarii in care mediul impune pretentii mari talpii unui pantof. Nu numai ca trebuie sa fie suficient de robust pentru a le rezista, dar trebuie si sa garanteze o protectie optima pentru picior. Exemp;lul cel mai bun sunt ghetele.

  • Rezista „fortelor” datorate greutatii corporale sau frecarii:

O provocare pentru talpa este si „folosirea” pantofilor, deoarece aceasta creeaza diverse influente. Acestea includ stresul greutatii corporale si frecarea dintre talpa si picior. In acelasi timp, exista o frecare intre talpa pantofului si sol, ceea ce provoaca o anumita abraziune. De asemenea, miscarile constante provoaca flambaj, indoire sau alte solicitari asupra talpii, pe care aceasta trebuie sa le compenseze pentru a oferi confort maxim. Denivelarile de pe podea trebuie compensate intr-o anumita masura si de talpa pantofului.

Toate informatia de mai sus este potrivita si pentru ghete barbati, aceste avand aceeasi functionalitate ca si ghetele pentru femei. Vestea buna este ca acum sunt disponibile ghete pentru barbati in modele variate, foarte interesante, motiv pentru care devine tot mai greu sa te opresti la o singura pereche. Spre exemplu, daca intri pe linkul anterior, vei descoperi ca ai la dispozitie numeroase modele de ghete pe care sa le incerci atunci cand vrei sa faci combinatii vestimentare interesante. In plus, poti gasi ghete pentru orice eveniment, inclusiv pentru tinute pretentioase si chiar pentru a fi purtate la costum.