Ghid de optimizare site in 2020 – partea III: Ajuta-l pe Google sa-ti gaseasca continutul!

Primul pas pentru a obtine succesul cu site-ul afacerii tale pe Google este sa te asiguri ca Google il poate gasi si este bine sa ii facilitezi cat se poate de mult acest lucru. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa soliciti indexarea unui sitemap. Acesta este un fisier de pe site-ul tau, in general generat automat de catre CMS sau de catre diferite module sau pluginuri dedicate pentru SEO si care faciliteaza crawlarea paginilor web noi sau modificate de catre motoarele de cautare

In capitolul anterior Ghid de optimizare site in 2020 – partea a II-a conceput de specialistii de la ADfel Digital Marketing, una din firmele din Bucuresti care ofera servicii SEO Premium, am relatat faptul ca Google poate gasi noi pagini si cu ajutorul altor site-uri prin intermediul linkurilor din alte pagini deja indexate. Promovand online site-ul tau incurajezi oamenii sa descopere site-ul serviciile prestate sau produsele comercializate.

Cu toate acestea, revenim la sitemap ca sa aflam mai multe despre el, cu ce te ajuta si daca ai nevoie de el.

Ce este un sitemap?

Un sitemap este un fisier in care se furnizeaza informatii despre paginile, imaginile, videoclipurile si alte tipuri de fisiere de pe site si despre relatiile stabilite dintre ele. Motoarele de cautare precum Google crawleaza acest fisier pentru indexa mai rapid si mai inteligent site-ul. O astfel de “harta” le comunica Googlebotilor ce pagini si ce fisiere sunt importante si ofera, de asemenea, informatii valoroase despre aceste fisiere, cum ar fi de exemplu, pentru pagini, cand pagina a fost actualizata ultima data, cat de des este schimbata pagina si orice versiuni de limba alternativa exista pentru respectivele pagini.

Poti utiliza un sitemap pentru a oferi informatii despre anumite tipuri de continut din paginile site-ului, inclusiv pentru continutul media de tip video si imagine. Spre exemplu:

  • O inregistrare indicata in video sitemap poate specifica timpul de rulare, categoria din care face parte si eventual calitatea adecvata varstei;
  • O inregistrare indicata in sitemap-ul de imagini poate include subiectul, tipul si licenta imaginii.

Video sitemap

Un sitemap video este o harta cu informatii suplimentare despre videoclipurile gazduit pe serverul unde este hostat si site-ul tau. Crearea unui sitemap video este o modalitate excelenta de a ajuta agentii Google sa gaseasca si sa inteleaga continutul video de pe site-ul dvs., in special continut care a fost adaugat recent sau pe care altfel ar putea descoperi mai greu prin clasicele mecanismele de accesare prin crawlere.

Sitemap imagini

Poti utiliza un sitemap separat pentru imagini sau poti adauga informatii despre imagini intr-o harta a site-ului deja existenta. Daca urmezi cele mai bune practici pentru publicarea imaginilor vei creste probabilitatea ca imaginile sa fie gasite in rezultatele afisate organic in cadrul sectiunilor de imagini si, totodata, acestea, la fel ca si videoclipurile vor oferi o relevanta mai mare continutului fiecarei pagini web.

Informatiile aditionale incluse in sitemap-ul de imagini ajuta crawlerii Google sa descopere imagini pe care altfel motorul de cautare nu le-ar fi putut gasi sau ar fi face-o cu dificultate, precum ar fi imaginile pe care site-ul le incarca cu ajutorul codului de programare JavaScript, iar indicarea lor in sitemap va permite gasirea si indexarea imaginilor pe care doresti sa fie gasite mult mai rapid de Google si alte motoare de cautare.

Am nevoie de un sitemap?

Daca paginile site-ului tau sunt conectate in mod corespunzator prin linkuri navigationale, dar si prin linkuri de structura care stabilesc relatia intre pagini, de obicei, Google va putea descoperi cea mai mare parte a site-ului fara sa aiba nevoie de ajutor. Cu toate acestea, un sitemap poate imbunatati accesarea cu crawlere a site-urilor mai mari sau mai complexe ori a fisierelor mai deosebite.

Utilizarea unui sitemap nu garanteaza ca toate celelalte elementele din sitemap vor fi accesate de agenti crawleri si indexati pentru ca Google se bazeaza pe diferiti algoritmi pentru a planifica un buget de crawling. Cu toate acestea, orice serviciu profesional de optimizare site Google va recomanda, in majoritatea cazurilor, ca site-ul va beneficia de un sitemap acesta va constitui un avantaj si nu va fi niciodata cazul unei penalizari pentru faptul ca exista unul sau chiar mai multe.

Cand este foarte probabil sa ai nevoie de un sitemap?

  • Site-ul este unul mare, indeosebi magazinele online si cu precadere cele cu foarte multe produse sau site-urile de stiri cu sute sau mii de articole publicate lunar. In consecinta, este mai probabil ca crawlerii motoarelor de cautare sa treaca cu vederea unele dintre paginile noi sau recent actualizate;
  • Site-ul are o arhiva mare de pagini de continut care sunt izolate, fara linkuri interne sau care au probleme de indexare. Daca paginile site-ului nu se refera in mod natural intre ele, le poti include intr-un sitemap pentru a te asigura ca Google si alte motoare de cautare nu vor ignora aceste pagini;
  • Site-ul este nou si are putine linkuri externe ca referinta catre acesta. In aceasta situatie Googlebotii si alte crawlere web crawleaza internetul urmand hyperlinkurile de la o pagină la alta. Drept urmare, este posibil ca Google sa nu iti descopere paginile daca nu exista alte site-uri care le recomanda prin referinte externe, respectiv prin linkuri.

Daca ai invatat ceva util din acest articol conceput de specialistii SEO de la ADfel Digital Marketing pe care ii poti gasi pe site-ul ADfel.ro, te invitam imparti aceste resurse SEO cu prietenii tai si sa citesti Partea a IV – a din Ghidul nostru de optimizare site.