Peleti vs lemn și cărbune: la ce combustibil apelezi când vrei să-ți încălzești locuința?
Dacă acum 100 de ani, de exemplu, pentru încălzirea locuinței se putea utiliza o gamă variată de combustibili solizi, în prezent au fost implementate anumite condiții legislative de care trebuie să se țină cont. Prin urmare, conform statisticilor de pe piață, așa numiții peleti de lemn au ajuns să fie considerați, la momentul actual, drept cea mai bună alternativă disponibilă, ca urmare a proprietăților pe care le posedă.
Prin ce se remarcă peletii comparativ cu combustibilii clasici de încălzire?
De-a lungul ultimilor zeci de ani, cărbunele și lemnul au reprezentat principalele alternative de combustibili la care oamenii alegeau să apeleze pentru a-și putea încălzii propriile locuințe. În prezent, ca urmare a anumitor reglementări realizate la nivel european, aceste două variante nu mai pot reprezenta o alegere ideală:
- utilizarea cărbunelui în procesul de încălzire domestică a fost strict interzisă, ca urmare a nivelului de poluare rezultat de pe urma arderii acestuia;
- lemnul reprezintă una dintre cele mai exploatate resurse naturale finite, previziunile specialiștilor, cu privire la viitorul pe care acesta îl au, fiind unele destul de sumbre. Prin urmare, la momentul actual, la nivel european se ia în considerare ca utilizarea lemnului în încălzirea domestică să fie interzisă.
În situația de față, cercetătorii au fost conștienți de faptul că oamenii vor avea nevoie de o nouă alternativă pentru a-și putea încălzi locuința, ceea ce a dus la descoperirea peleților, cel mai eficient combustibil solid de pe piața actuală. Pe lângă faptul că pot duce la o ardere sănătoasă, care să nu emane poluare, aceștia dau dovadă și de o putere calorică ridicată, putând să ajungă până la 4500 kcal/kg.
Din punct de vedere financiar, acest tip de produs este accesibil pentru toate categoriile de oameni, aceasta reprezentând una dintre principalele intenții cu care peletii au fost creați. Prețurile facile sunt rezultate de pe urma procesului utilizat la producerea peleților, atât materialele (rășinoase, resturi vegetale, frunze etc.), cât și metodele abordate fiind foarte puțin costisitoare.
3 calități ale peletilor de care s-ar putea să nu fi auzit până acum
Pe lângă avantajele clare evidențiate în cele menționate anterior, conform informațiilor oferite de către specialiști, peleții prezintă alte câteva proprietăți interesante, mai puțin evidențiate:
- umiditate extrem de redusă. Conform statisticilor, peleții au o umiditate mult mai redusă comparativ cu lemnul tradițional, procentul aferent situându-se sub 10%. Ca și consecință, arderea va fi mai intensă și, implicit, de mai lungă durată.
- neutilizarea substanțelor chimice. Un alt aspect remarcabil constă în faptul că la legarea reziduurilor nu se utilizează niciun tip de substanță chimică, acest procedeu urmând să se folosească de rășinile naturale care se întâlnesc în structura de bază a materialelor.
- eficiența rămâne aceeași. Peleții își vor păstra randamentul de care dau dovadă indiferent de materialul din care sunt confecționați, ei putând să se bucure de un nivel de versatilitate ridicat.
În concluzie, datorită proprietăților benefice de care dau dovadă, peleții reprezintă, la momentul actual, cea mai bună alternativă de combustibili solizi utilizați în procesul de încălzire domestică.