Top sfaturi pentru a facilita invatarea prin joaca, acasa
Astazi, un tot mai mare accent se pune pe învățarea bazată pe joc. Dar cum poate sa faciliteze un părinte învățarea bazată pe joc, in propria locuinta, alaturi de cei mici?
Astazi, un tot mai mare accent se pune pe învățarea bazată pe joc. Dar cum poate sa faciliteze un părinte învățarea bazată pe joc, in propria locuinta, alaturi de cei mici?
Învățarea bazată pe joc (sau învățarea prin joaca) este un concept foarte popular. Este menționat pe Pinterest, în articole de știri, resurse educaționale și discuții online. Deși este „acceptat” universal, este corect să ne întrebăm de ce învățarea bazată pe joc este atât de importanta.
Din nou si din nou, cercetările arată că mintea copiilor este dezvoltata prin joc. Mai exact, abilitățile lor de limbaj, gândire și rezolvare a problemelor sunt mai avansate ca urmare a jocului.
Invățarea bazată pe joaca duce la un mai mare succes social, emoțional și academic … De fapt, jocul este considerat a fi atât de esențial pentru o dezvoltare sănătoasă încât Națiunile Unite l-au recunoscut drept un drept specific pentru toți copiii, declara reprezentantii Consiliului Miniștrilor Educației din Canada.
Jocul este un vehicul important pentru dezvoltarea autocontrolului, precum și pentru promovarea limbajului, a cunoașterii și a competenței sociale … Prin joaca, celor mici le sunt oferite oportunități de a explora lumea, de a interacționa cu ceilalți, de a-și exprima și controla emoțiile, de a-și dezvolta abilitatile de a rezolva problemele și de a exersa abilităților emergente. Cercetările arată legătura dintre joc și capacitățile fundamentale, cum ar fi memoria, abilitățile de limbaj oral, abilitățile sociale și succesul în școală, remarca Asociația Națională pentru Educarea Copiilor Mici din SUA.
Deși faptul ca jocul este crucial pentru învățare, rămâne întrebarea: cum facilitează părinții învățarea bazată pe joaca, acasă?
- Opriți televizorul, tableta și zgomotul de fundal produs de electronica
Deși tehnologia poate completa in mod minunat educația celor mici, timpul petrecut in fata ecranelor nu ar trebui să fie totul pentru învățare. Copiii trebuie sa citeasca si sa interactioneze cu alti copii sau cu adultii!
- Permiteți „pauze” de joaca libera, în fiecare zi
Este posibil să fi observat ca după o zi deosebit de aglomerată, trebuie să luati o pauza iar copilul trebuie să se joace liber. Atunci cand le permitem să se joace singuri, copiii învață să se „auto-regleze” și sunt liberi să exploreze.
- Jocul trebuie să fie orientat către copii
Cel mic trebuie sa aiba suficiente ocazii sa se joace singur. Poate fi tentant, ca parinte, să controlezi sau să coordonezi jocul. Cu toate acestea, jocul dirijat de copil ii creste autocontrolul și ii permite o mai mare explorare și o înțelegere cauzală.
- Când vă implicati în jocul lor, lasati-i sa conduca
Coborâți la nivelul lor. Jucati-va alături de ei. Astfel, celui mic ii crește sentimentul de control, autoreglare și încredere în sine; i se ofera oportunitatea de a accesa atenția concentrată, neîntreruptă a adultului și de a avea un contact strâns, fără a fi nevoit să se bazeze pe comportamente negative sau provocatoare pentru a face acest lucru; de asemenea, se îmbunătăteste atat nivelul de înțelegere între părinte și copil, cat si sentimentul de încredere și siguranță al copilului în relația respectivă.
- Imitati, dezvoltati și puneti întrebări în funcție de ceea ce face copilul
Încercați să adăugați puțin mai mult vocabularului folosit si descrierii jocului celui mic. Fiti atent la interesele lor.
- Introduceți materiale, cum ar fi vopsea sau plastelina, ce să poata fi usor manipulate
Diferite texturi și culori adaugă interes și curiozitate maximă!
Magazin jucarii copii KIZO.RO!