Ce este testul RT PCR Covid -19 si cum functioneaza?

Cel mai important test covid care pune un diagnostic real al unei infectii acute pentru SARS-CoV-2 este testul RT-PCR. Acest test indica sigur daca esti infectat sau nu. Un test RT-PCR poate fi facut in centrele GRAL Medical. Cu ajutorul acestor teste vei putea afla daca esti sau nu infectat cu noul coronavirus si vei putea lua masuri la timp. Rolul testului este acela de a detecta ARN-ul viral in nazofaringele pacientului. Pentru ca infectia sa fie corect diagnoticata este recomandat ca testele RT-PCR sa fie facute atunci cand exista suspiciuni, chiar si foarte mici, pentru ca si asimptomaticii pot sa transmita virusul, punandu-i astfel in pericol pe cei din jur.

 

De ce trebuie sa efectuezi un test RT-PCR Covid?

 Testul RT-PCR Covid – 19 este facut pentru a putea diagnostica infecarea cu virusul SARS-CoV-2, astfel incat rezultatele sa permita luarea unor masuri la timp. In cazul in care testul va fi pozitiv, este necesar sa te izolezi de alte persoane pentru a evita transmiterea bolii si sa contactezi imediat medicul de familie. Acest test covid – 19 te ajuta sa te protejezi pe tine prin urmarea unui tratament la timp, dar si pe cei care se afla in jurul tau, izolandu-te in timp util astfel incat sa nu le pui viata in pericol. Rezultatele testarii RT-PCR Covid vin suficient de repede astfel incat sa iei masuri la timp. Pana primesti rezultatul, izoleaza-te complet daca poti.

 

Cand trebuie sa efectuam testul RT-PCR Covid

 Pentru a primi un diagnostic diferentiat si pentru a testa eventuale simptome respiratorii este recomandat sa faci un test. Exista trei rezultate posibile ale testarii Covid-19 si anume pozitiv sau negative si incert, in functie de prezenta sau absenta ARN-ului viral.

Testul este important pentru a verifica daca, in cazul in care ai intrat in contact cu o persoana pozitiva din familie sau din jurul tau, ai luat sit u boala. Exista posibilitatea sa te fi infectatsi poti sa fii infectat chiar daca nu ai simptome. Daca vrei sa calatoresti in alte tari este posibil sa ai nevoie sa prezinti un rezultat negativ pentru testele RT-PCR pe care le faci, ca sa poti ajunge la destinatia dorita. Mai multe tari solicita acum efectuarea testelor pentru a putea calatori si pentru a permite accesul cetatenilor straini pe teritoriul lor.

 

Am nevoie de programare pentru un test RT-PCT Covid?

 In Centrele GRAL Medical poti veni si fara programare. Este recomandat sa te programezi, dar poti veni si fara programare. Tot ce trebuie sa faci este sa te prezinti la unul dintre centrele GRAL Medical, in timpul programului alocat pentru recoltarea testelor Covid. Gasesti toate informatiile pe site.

 

Cum se face testarea RT-PCR?

Pentru a fi realizat un test RT PCR este necesar sa fie recoltate probe din tractul respirator superior si din faringe. Acestea sunt preluate cu ajutorul unui tampon pentru exudat faringian si nasofarigian.

Pentru ca rezultatul testului sa fie relevant si corect este important sa nu consumi niciun aliment cu 4 ore inainte de a merge la recoltare si sa nu inghiti nimic altceva in afara de apa. De asemenea, este indicat sa nu fumezi si sa nu mesteci guma inainte de test. Nu sunt acceptate nici bomboanele metolate.

Recoltarea probelor nu este dureroasa, insa ar putea sa fie putin neplacuta. Recoltarea se va face nasofaringian. Orice persoana poate fi testata, singura conditie este sa se prezinte in centrele de prelevare, conform informatiilor de pe site-ul GRAL Medical, din cele peste 16 locatii din tara. Dupa prelevarea probelor, rezultatele se primesc in maxim 24-30 de ore sau in aceeasi zi in regim de urgenta. Rezultatele vor fi bilingve, in romana-engleza sau engleza – germana.

Informatii si programari pentru teste RT-PCR Covid -19 in Centrele GRAL Medical pot fi obtinute la telefon 031 1000 200 sau prin email la [email protected].