Printarea 3D și avantajele ei pentru mașinile de curse

În curse precum Formula 1, unde bugetele de producție a mașinilor sunt suficient de mari, iar echipele se bat pentru a obține și câteva milisecunde din mașinile lor e clar de ce piesele printate 3D sunt o soluție foarte bună.
Printarea 3D scade timpul de așteptare considerabil, chiar mai mult de atât. Având în vedere că este una dintre cele mai flexibile metode de fabricație, echipele de curse pot produce cu ușurință mai multe versiuni ale aceluiași prototip, dar cu diferite schimbări.
Inginerii pot testa pe circuit și în condiții reale piesele, observând care dintre ele obține cele mai bune rezultate.
Iar în curse de magnitudinea Formula 1 unde bugetele sunt imense, iar echipele se bat la milisecunde un asemenea avantaj poate însemna diferența dintre a câștiga sau a pierde.
Printarea 3D chiar ajută inginerii să adopte o abordare mai creativă.
Fiindcă printarea 3D este atât de flexibilă, inginerii pot produce piese care erau imposibil de creat prin metode clasice de fabricare.
Spre exemplu, McLaren Racing Limited (una dintre echipele campioane din Formula 1) a început fabricarea aditivă folosind aproximativ 12 imprimante Stratasys pentru a schimba sau produce piese pentru mașinile de Formula 1.
Într-una din zile aveau nevoie de o aripă nouă din carbon pentru una din mașini. Prin metode clasice de fabricare ar fi durat aproximativ 5 săptămâni pentru o astfel de piesă. Dar au folosit printarea 3D și astfel au scurtat timpul de așteptare la doar o săptămână și jumătate.
Printarea 3D și-a făcut una dintre cele mai puternice apariții în motorsport în anul 2012. Un inginer belgian a creat o mașină de Formula T cu un șasiu fabricat integral de imprimante 3D.
Iar beneficiile fabricării cu ajutorul imprimantelor 3d nu se opresc aici.
Mașinile de curse și piesele folosite sunt rare și nu se găsesc în magazine. De aceea și uneltele folosite sunt unele speciale.
Aceste unelte care se folosesc pentru mașinile de curse se pot cumpăra, dar prețul este foarte mare. Printându-le este o soluție mult mai simplă care ține bugetul echipei cât mai jos, ceea ce le permite să investească mai mult în performanțele mașinilor.
Și din nou, timpul redus de producție este un avantaj. Multe dintre unelte dedicate mașinilor de curse sunt complicate și trebuie produse precis, de aceea imprimantele 3D pot îmbunătății abilitățile lor.
Printarea prin adăugarea de material cu siguranță și-a făcut apariția în lumea motorsportului și eventual va apărea în producția vehiculelor de producție.
Timp de un secol “transferul de tehnologie” a îmbunătățit mașinile de zi cu zi pe care le folosim când mergem la serviciu. Așa au apărut scaunele încălzite, turbinele, stability control, ABS sau frânele cu disc care își au originile în cursele de mașini.
La fel se va întâmpla și cu printarea 3D. Din moment ce este folosită mult în lumea curselor, tehnologia va deveni din ce în ce mai folosită și mai “normală” pentru industria auto. Iar la fel este posibil să se întâmple și pentru piața de piese aftermarket. Unele companii deja au început să folosească printarea 3D pentru a produce piese aftermarket care sunt cerute rar și producerea lor prin metode clasice ar ridica prea mult costul de achiziție.
Viitorul cu siguranță include și printarea 3D. Afaceri precum Stratasys (una dintre cele mai mari companii producătoare de imprimante 3D) lucrează cu echipe de curse precum McLaren Honda (una dintre echipele campioane din Formula 1) pentru a scurta cât mai mult timpul de dezvoltare și schimbarea pieselor și a uneltelor.
În timp ce aceste echipe se bucură de avantajele printarii 3D, celelalte își vor da seama și vor adopta aceeași tehnologie. Asta s-a întâmplat și cu Audi când a introdus Quattro în Grupa B, arătând cât de bine funcționează tracțiunea integrală alături de o turbosuflantă. Doar uită-te câte mașini au tracțiune integrală acum.