Legi menite sa protejeze batranii din azile de infectiile cu covid 19

Perioada pandemiei mi-a arata doua lucruri: cat de scumpa este viata oamenilor demni care au pretuit fiecare secunda ce le-a fost daruita de sus si cum iresponsabilitatea unora pune in pericol intreaga societate. Mergeam la farmacie, cand am vazut o bunica purtand un fular negru si gros in locul mastii de protectie:

-Maica, nu am o masca in casa si imi este frica sa umblu fara protectie pe strada. Am venit la farmacie, sa imi cumpar masti si mi-am pus fularul acesta.

Improvizase ceva sa isi apere viata, fiindca ne aflam in perioada in care la farmacii nu se mai gaseau masti.

Parca ii aud si pe parintii si pe bunicii mei:

-Noi trebuie sa ne protejam, ca suntem in varsta si avem si alte sensibilitati, iar virusul ne-ar putea fi fatal!

Cand bunicii stau in casele lor si se pot izola, masurile de precautie luate de ei ii salveaza, dar cand traiesc in colectivitate, managerii sunt cei care trebuie sa decida pentru ei.

Nu toti bunicii isi pot purta singuri de grija in timpul vietii si apartinatorii decid sa ii duca la azile batrani, cu scopul de a duce o viata linistita si confortabila, dupa cum merita.

Apartinatorii sunt bine intentionati, dar confortul si securitatea din anumite camine de batrani lasa de dorit.

Din pacate, multe camine de batrani au fost inchise in perioada pandemiei din cauza faptului ca au devenit focare de infectie cu covid 19.

In azilele de batrani, bunicii si parintii nu sunt complet izolati, fiindca personalul care ii ingrijeste vine de regula din afara. Ei aduc din afara boli si daunatori si duc in afara boli.

Punerea la punct a unei statii de decontaminare ar trebui sa fie completata cu masuri de igiena si cu un regim special aplicat decedatilor ca acestia sa nu ramana in azil cu orele sau cu zilele.

 

In primul rand, preluarea si pregatirea rapida a decedatului pentru inmormantare este o dovada de respect fata de el si fata de apartinatori. Dupa deces, trupul acela lipsit de viata trebuie sa fie spalat cu atentie, imbalsamat, chipul machiat discret sa se stearga urmele de suferinta de pe el.

In al doilea rand, se impune scoaterea trupului neinsufletit din colectivitate ca eventualii agenti patogeni sa nu fie scapati de sub control si sa produca imbolnaviri grave celor vii.

Nu in ultimul rand, pentru nimeni nu este confortabil sa vada un trup lipsit de viata, asezat stingher pe un pat, pe o masa sau intr-un colt de magazie.

DSP-ul trebuie sa verifice atent fiecare azil in parte si sa se asigure ca in caz de deces, cea mai apropiata firma de servicii funerare autorizata DSP intra in actiune cu personal bine pregatit si cu echipamente de ultima generatie.

Un gest responsabil contribuie decisiv la stoparea pandemiei, iar in timp chiar la disparitia ei. In fata virusului ucigas trebuie sa facem front comun si in institutii sa nu se faca sub nicio forma compromisuri.

Sa ajutam bunicii care stau singuri in casele lor, fiindca pensiile mici nu le permit sa se duca la azil si nu au nici apartinatori bogati, dar sa ii ajutam si pe cei din azile batrani sa fie feriti de pericole!