Povestea din spatele purtarii cerceilor

Cerceii cu aur si diamante sunt fara indoiala unul dintre cele mai bune cadouri pentru femeia moderna. Cerceii privesc inapoi la o istorie lunga si au avut diferite functii de-a lungul veacurilor si intre diferite popoare.  De-a lungul timpului au aparut tot mai multe tipuri si modele de cercei pe care oamenii le purtau la diverse ocazii. In plus, cerceii masivi erau purtati atat de barbati cat si de femei. In timp, acest obicei s-a diminuat pana cand cerceii au ramas doar pentru femei si fete, barbatii care poarta astfel de bijuterii fiind din ce in ce mai rari.

Istoria cerceilor si modul in care erau purtati

Cerceii din aur, argint si bronz existau deja in cultura minoica (3000 – 1200 i.Hr.). Au fost purtati pentru a decora corpul. Ei sunt posibil chiar mai vechi, deoarece mumii cu urechi strapunse au fost gasite chiar si din epoci mai timpurii. In Evul Mediu , femeile purtau adesea bijuterii in par. Coafura a acoperit urechile, facand inutili cerceii . Aurul a fost tot timpul cel mai pretios material pentru cercei si cel mai apreciat.

In secolul al XVI-lea, cerceii au devenit din nou populari si in randul barbatilor. De exemplu, William Shakespeare si Francis Drake purtau adesea cercei. Cerceii aveau o semnificatie simbolica pentru navigatori. In anii 1960, din ce in ce mai multe femei s-au lasat strapunse de anumiti cercei. Acest lucru fusese descurajat de ceva vreme. Incepand cu anii `60 ,cerceii au capatat semnificatii suplimentare. Printre hippie erau un simbol al nonconformismului, negrii ii priveau ca un tribut adus radacinilor lor, iar pentru barbati erau o expresie a orientarii lor sexuale. De la inceputul mileniului, cerceii au devenit din ce in ce mai populari pentru femei. In viata de zi cu zi, in special, cercei cristale swarovski au un avantaj clar, pot fi combinati cu usurinta si se potrivesc cu fiecare tinuta si orice coafura.

Cu mult inainte de epoca comuna, minoicii purtau cercei de aur. Cultura minoica a fost originara din insula greceasca Creta intre 3000 si 1200 i.Hr. Minoicii au facut comert cu popoarele vecine din Asia Mica, Turcia, Grecia, Egipt si Fenicia. Erau maestri in prelucrarea metalelor si faceau bijuterii din bronz, cupru, argint si aur. Chiar si in Biblie sunt mentionati cerceii de aur. In timp ce Moise vorbea lui Dumnezeu pe Muntele Sinai, fratele sau, marele preot Aaron, le-a cerut israelitilor sa topeasca cerceii de aur ai sotiilor, fiilor si fiicelor lor si sa-i modeleze intr-un vitel de aur. Aceasta imagine a fost adorata de oameni ca zeul care a eliberat-o din Egipt.

Multa vreme, cerceii nu au fost folositi doar ca bijuterii. De-a lungul istoriei, cerceilor li s-a atribuit adesea o semnificatie simbolica sau folositi ca un fel de atu financiar care putea fi jucat in timp util. Reprezentarea tipica a unui pirat arata un barbat cu barba, cu un petic pe ochi, un picior de lemn si un cercel. Cea mai plauzibila explicatie in care piratii poarta un sigur cercel, este ca bijuteriile erau un fel de asigurare in cazul in care piratii si marinarii piereau pe mare. Cerceii de aur au fost vanduti pentru a finanta inmormantarea . Altii sustin ca cerceii de aur erau un semn al experientei sau un simbol al statutului; cu cat cerceii erau mai mari, cu atat purtatorul a facut ocolul lumii mai mult timp. Au purtat si cercei pentru a se identifica. Daca nava lor s-ar prabusi, cerceii ar putea fi folositi pentru a plati inmormantarea. In zilele de azi, cercelul este mai mult o traditie printre pescari si o oda profesiei lor.